Hem / Gör det själv / Måla / Måla fasad / Måla trähus

Måla trähus – så gör du!

Börjar det bli dags att måla om ditt trähus? Kanske är det dags för en uppfräschning för att färgen börjar nötas ut eller är du sugen på en annan kulör? Med produkter av hög kvalitet kan du måla om ditt trähus helt på egen hand och få ett mycket proffsig resultat. Som hjälp på vägen kommer vi här att ge dig tips och råd att följa för att du ska kunna måla om ditt trähus. För att göra det riktigt enkelt för dig finns det färdiga system från Nordsjö idé & design.

Kom till oss i butiken, så visar vi dig vad som är bäst för just ditt hus.

Måla om trähuset – steg för steg

Med de här enkla stegen kan du måla om ditt trähus helt på egen hand och få ett resultat som håller år efter år.

Förarbete

När du ska måla trähus är det viktigt att du gör ett ordentligt förarbete. Se till så att fasaden är helt ren från olika ytbeläggningar. Det gör du enklast med hustvätt eller målartvätt. Förarbetet inkluderar även att skrapa bort gammal färg som sitter löst.

Om du ska måla på helt nytt trä behöver du också impregnera utsatta delar så som ändträ.

Grundmåla trähuset

Nu är det dags att grundmåla fasaden. Att måla trähus med grundfärg ger underlaget en jämnare yta och du slipper färgskiftningar i det slutliga resultatet.

Dags att måla trähuset i rätt färg och kulör

För bästa resultat gäller det att välja rätt färg. Du behöver ta hänsyn till vilken färg huset är målat med tidigare. Med vår fasadhjälp kommer en expert hem till dig och besiktigar och analyserar din fasad. Vi hjälper dig med val av färg och vilka produkter du ska måla om med för bästa resultat. Att välja kulör till huset kan vara knepigt. Det är viktigt att kulören fungerar tillsammans med husets form och stil. Våra experter i butiken hjälper dig gärna!

Hur ofta ska man måla trähus?

Man brukar säga att man ska måla om huset ungefär vart 10:e år, men det varierar beroende på vad huset är målat med, det kan vara betydligt längre. Det viktigaste är att ha koll på husets skick. Målningen skyddar nämligen i fasaden. Vår bästa fasadfärg, Nordsjö One Supreme har exceptionell täckförmåga för det perfekta slutresultatet, och håller i många år framöver! 

Du kan prata med din Nordsjö Idé & Design-butik och få råd om vilka produkter som behövs och är rätt för just ditt projekt!

Instruktionsfilmer