Hem / Färg / Måla utomhus / Måla hus / Måla fasad / Måla trähus

Måla trähus

Täckande eller laserande färg?

Funderar du på att måla ditt trähus, men är osäker på om du vill ha en täckande färg eller en laserande färg, eller kanske något mitt i mellan? Här förklarar vi skillnaderna och ger dig råd i valet av produkt.

Har man ett tidigare målat hus så rekommenderar vi i första hand att man fortsätter med samma typ av färg som fasaden är målad med tidigare. Är man osäker på vilken typ av färg huset är målat med, så är vårt råd att ta med en färgflaga till din Nordsjö Idé & Design-butik så hjälper vi dig med att bestämma färgtyp. Alternativt boka in en färgdoktor som kommer och besiktigar ditt hus och ger dig praktiska tips och råd inför målningen. Läs mer om färgdoktorn här till höger.

Är huset omålat, då finns det flera olika typer av fasadfärg att välja mellan.

Notera att beroende på vilken färgtyp man väljer så rekommenderar vi olika förbehandlingsmetoder för att uppnå det bästa slutresultatet – se våra rekommendationer för respektive produkt.

 

 

Täckande färger

Täckande färg innebär precis som namnet antyder att färgen täcker träet och det går inte att se trästrukturen. Den täckande färgen bidrar till längre hållbarhet och kulörstabilitet, vilket gör att du inte behöver måla om lika ofta.

Vår bästa täckande färg är Nordsjö One Super Tech som har lång hållbarhet, är kulörbeständig och dessutom har självrengörande egenskaper som ser till att hålla ytan ren och snygg i alla väder året om då ytan spolas ren när det regnar vilket i sin tur ger en minskad grogrund för alger och mögel.

Vill man ha en täckande matt yta är valet Nordsjö Supermatt, som är en färg som ger en sober men robust och hållbar yta. Matta färger gör att saker verkar avlägsna, djupare och mer naturliga eftersom de inte reflekterar ljuset. Nu kan huset smälta in i omgivningen.

Laserande färger

Laserande färger är ett perfekt alternativ för dig som inte vill gömma träets utseende under lager av täckande färg, utan hellre låter dess struktur och ådringar lysa igenom och bidra till helheten. Huset blir naturligt färglagt och behåller den äkta träkänslan, dock ska man tänka på att kulören påverkas av det underliggande träet och kan därför upplevas olika.

Laserande kulörer bli lite mörkare för varje behandling, så det är viktigt när man ska lasera om sitt hus att du ber om en svaglasyr hos din Nordsjö-handlare, vilket innebär att man tillsätter lite mindre pigment i lasyren.

Vi rekommenderar Nordsjö One Transparent som är en självrengörande halvmatt lasyr som framhäver träets struktur, ger en vacker finish och har ett extra bra skydd mot väder och vind genom en unik teknologi som ger en vatten- och smutsavvisande samt självrengörande yta. Nordsjö One Transparent är enbart avsedd för utomhusanvändning och har även ett inbyggt UV-filter som förebygger sprickbildning.

 

Vill man ha kvar trästrukturen men ändå ha en ”täckande” yta, så är det en täcklasyr man ska välja. En annan skillnad mot lasyren är att kulören inte påverkas av det underliggande träet.

Vår rekommendation är Nordsjö Tinova Premium Exterior+ som framhäver ytans trästruktur och ger samtidigt täckfärgens jämna yta på gamla och nya träfasader. Vidhäftningsförmågan gör den särskilt lämplig till ommålning utomhus av tidigare laserat trä.

Utomhusfärger till trähus